Hi-Res Audio: alles wat je moet weten over de lossles muziekcodec

Hi-Res Audio: alles wat je moet weten over de lossles muziekcodec

Hi-Res Audio is gemaakt om je muziek te laten zingen

Bij koptelefoons, luidsprekers, DAC’s en AV-receivers is kwaliteit belangrijk – en de groeiende belangstelling voor Hi-Res Audio bewijst dat de kwaliteit van onze muziekbronnen er ook toe doet.

We worstelen met de aanschaf van de beste noise cancelling koptelefoon die we ons kunnen veroorloven, in de hoop de hoogst mogelijke geluidskwaliteit te bereiken – en vervolgens gebruiken we die om supergecomprimeerde MP3 bestanden af te spelen die veel van de details hebben verloren die de artiest ons wilde laten horen.

Hoewel velen van ons gewend zijn geraakt aan de supergecomprimeerde audiobestanden bij muziekdownloads en later streaming, groeit de vraag naar bestanden van betere kwaliteit dan CD’s – en dat is waar Hi-Res Audio om de hoek komt kijken.

Gespecialiseerde Hi-Res Audio streaming platforms als Tidal en Qobuz bestaan al een tijdje, maar we zien nu dat mainstream diensten als Amazon Music beginnen met het aanbieden van tracks van audiofiele kwaliteit – uiteraard tegen een premium prijs.

De vooruitgang in Bluetooth technologie betekent dat Hi-Res Audio niet langer het domein is van audiofielen die in afzondering naar muziek willen luisteren met een enorme over-ear hoofdtelefoon aangesloten op een dure AV-receiver. Tegenwoordig kun je de hoogste kwaliteit audiobestanden beluisteren met draadloze hoofdtelefoons en zelfs echt draadloze oordopjes.

Nu audiofiel geluid meer mainstream wordt, lijkt Hi-Res Audio een steeds aantrekkelijker vooruitzicht. Hier lees je waarom, en hoe, Hi-Res Audio de upgrade zou kunnen zijn die perfect past bij superieure geluidskwaliteit op al je apparaten, inclusief je telefoon.

Wat is Hi-Res Audio?

Hi-Res Audio (HRA) is lossless audio waarmee het volledige geluidsbereik kan worden gereproduceerd van opnamen die zijn gemastered van muziekbronnen van betere dan cd-kwaliteit, een geluid dat de kwaliteit waarmee de muzikanten en technici in de studio werkten op het moment van de opname, nauwkeurig nabootst.

Hoewel HRA recentelijk aan populariteit heeft gewonnen, is het niet nieuw. Het bestaat eigenlijk al meer dan tien jaar en heeft een groeiend aantal toegewijde fans die bereid zijn wat meer geld uit te geven voor het voorrecht om zowel thuis als onderweg naar muziek van Hi-Fi kwaliteit te luisteren. Het verschil is dat het toegankelijker wordt dan ooit.

Hoewel het vrij fantastisch klinkt, is het niet moeilijk om de trage update van HRA te begrijpen – de muziekbestanden zijn immers een stuk groter dan MP3 of iTunes’ AAC, zodat het downloaden langer duurt en de opslagruimte op mobiele apparaten kan opslokken als pinguïns die een vismaaltijd verorberen.

Vergeleken met iTunes en Amazon MP3 bestanden zijn HRA tracks ook duurder om te kopen en de meeste populaire leveranciers van digitale muziek verkopen (nog) niet eens Hi-Res Audio tunes.

En dan is er nog het feit dat je voor het beluisteren van HRA de juiste hardware en software nodig hebt; de meeste afspeelapparaten, waaronder mobiele telefoons, draagbare muziekspelers en laptops, zijn niet standaard uitgerust om er optimaal van te kunnen profiteren.

Zelfs ‘s werelds meest dominante multi-room muziekaanbieder Sonos weigert resoluut om Hi-Res Audio te omarmen – omdat het naar eigen zeggen niet mainstream genoeg is – maar anderen, waaronder Bose, doen dat wel.

Maar de barrières beginnen af te brokkelen. Aangewakkerd door steeds beter betaalbare opslag, kwalitatief betere afspeelapparatuur en snellere, beter betaalbare breedband- en 4G-downloads, is HRA aantoonbaar niet langer onbetaalbaar te duur, noch zijn de bestanden te groot om te downloaden en op te slaan in vergelijking met MP3.

Natuurlijk is het belangrijk je apparatuur zorgvuldig te kiezen en te begrijpen wat HRA anders maakt.

Oh, en als je afgeschrikt wordt door de nee-zeggers die beweren dat mensen niets kunnen horen voorbij 20kHz, maak dan van de gelegenheid gebruik om enkele HRA tracks te beluisteren en zie – of hoor – zelf wat een verschil het maakt.

Welke bestanden zijn Hi-Res Audio?

Omdat Hi-Res Audio een overkoepelende term is voor lossless audio, zijn er een aantal bestandsformaten die gebruikt kunnen worden om een nummer in onder te brengen.

Hier is een lijst van de belangrijkste:

ALAC (Apple Lossless Audio Codec) en FLAC (Free Lossless Audio Codec) zijn studio-kwaliteit lossless digitale-audioformaten van vergelijkbare grootte en nemen minder ruimte in op een computer dan AIFF- en WAV-bestanden. ALAC is compatibel met iTunes en andere spelers, en is het aanbevolen lossless formaat voor iTunes.

APE is een gratis en zeer efficiënte lossless codec van Monkey’s Audio.

DSD (Direct Stream Digital) De codec met hoge resolutie die zijn oorsprong vindt in SACD (Super Audio CD) en vaak gebruikt wordt voor klassieke opnamen.

MQA (Master Quality Authenticated). Een nieuwe verliesvrije codec van ongeveer een derde van de omvang van FLAC. Het past een digitale vingerafdruk toe om te garanderen dat een bestand afkomstig is van de originele masteropname. MQA bestanden zijn achterwaarts compatibel met FLAC decoders, maar vereisen MQA decoders om hun voordelen ten volle te benutten.

WAV is een ongecomprimeerd bestand van studiokwaliteit, compatibel met verschillende spelers, waaronder iTunes, Windows Media Player en Winamp.

Welk verschil maakt Hi-Res Audio nu werkelijk?

Laten we wat cijfers bekijken: de hoogste kwaliteit MP3 track heeft een bitrate van 320kbps, CD’s worden overgedragen met 1.411kbps en een 24-bit/192kHz bestand wordt overgedragen met een snelheid van 9.216kbps – dit laatste is het niveau dat nu als HRA wordt beschouwd.

De grotere bitdiepte van HRA verbetert het dynamisch bereik, waardoor je in feite een groter bereik krijgt van wat je werkelijk van de opname kunt horen.

De beste manier om het te beschrijven is je voor te stellen dat je op een zonnige dag door een beslagen raam naar een prachtig landschap kijkt. Dat is de MP3 versie.

Maak de ramen schoon en je hebt de CD met veel meer detail en helderheid. Maar zet het raam open en je hebt de Hi-Res versie, waar je met het oog details kunt onderscheiden waarvan je niet wist dat ze ontbraken met de ramen dicht.

Als je eenmaal bent uitgerust met wat fatsoenlijke Hi-Res apparatuur is de kans het grootst dat slecht opgenomen of gemasterde muziek het feest bederft, als een grote zwarte wolk die het zonlicht tegenhoudt.

Speel echter je favoriete nummers af en verwacht dat je naar ongekende niveaus van genot wordt gebracht en emotionele verbindingen legt die je nooit voor mogelijk had gehouden.

Hoe kan ik Hi-Res Audio streamen/downloaden?

Er zijn meer opties voor het streamen en downloaden van HRA dan ooit, en hoewel deze abonnementen en bestanden meer kosten dan standaard audio, is het verschil in kwaliteit verbazingwekkend.

 

Cole

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *