Hoe maak je je cameralens schoon: do’s en don’ts

Hoe maak je je cameralens schoon: do’s en don’ts

De kwaliteit van het beeld hangt af van de vraag of de lens van de camera schoon is of niet. Het is heel eenvoudig: als de lens schoon is, zal de beeldkwaliteit beter zijn. Maar de lens te vaak of te lang schoonmaken kan een tweesnijdend zwaard zijn, want er bestaat het gevaar dat er krassen op de lens komen. Dit artikel beschrijft in het kort hoe je je cameralens kunt schoonmaken en geeft suggesties over waar je bepaalde materialen kunt kopen. Laten we dus maar beginnen.

Stap 1: verwijder stof met een blazer

Vermijd bij het schoonmaken van de lens erop te blazen. Je speeksel en adem kunnen de condensatie verhogen. De veiligste manier om stof en residu te verwijderen is het gebruik van een blazer.

Stap 2: Gebruik een lenzenpenseel.

Als de blazer niet voldoende is en er nog steeds gruis op de lens zit, is het toch OK. Je kunt een lenzenpenseel gebruiken, we raden aan een lenzenpenseel van kameelhaar te gebruiken. Kameelhaar is zacht en minder schadelijk voor de lens.

Wees voorzichtig met borstels, want ze kunnen veel ongewenst vuil oppikken. Vermijd het aanraken van de borstel met je hand. Het lijkt onbeduidend, maar als je smeermiddel op je handen krijgt kan dat de lens echt schaden. Een lenzenpenseel is ook erg handig voor het schoonmaken van de beste action camera!

Sommige modellen lijken op echte penselen, terwijl andere wat dunner zijn, als een pen.

Stap 3: Gebruik een reinigingsmiddel voor cameralensen

Camera lens cleaner moet je alleen als laatste redmiddel gebruiken, want je wilt echt geen risico lopen op strepen. De meeste oplossingen zijn op alcoholbasis, dus als je maar een of twee druppels gebruikt, laat je waarschijnlijk geen strepen achter.
Spuit de reiniger niet rechtstreeks op de lens, gebruik een lensreinigingsdoekje of -doekje. Zie volgende stap.

Stap 4: Gebruik een doekje of tissue

Als je een vloeibare lensreiniger voor je camera gebruikt, veeg hem dan schoon met een microvezel lensdoekje of een speciaal lensreinigingsdoekje. Gebruik geen gewone doekjes, want die kunnen krassen op de lens veroorzaken.

Sommige moderne doeken werken heel goed.

Ze zijn veilig en niet duur. Ze zijn ook wegwerpbaar, wat de mogelijkheid van besmetting bij herhaald gebruik vermijdt. Wil je echter verspilling voorkomen, probeer dan de tweede methode.
Dit verwijdert effectief het vuil waar je om geeft. Ze zijn iets duurder dan doekjes, maar ze kunnen gewassen worden.

Maak de lens zo min mogelijk schoon.

Bedenk dat je uitrusting soms een beetje vuil zal zijn. Als je echter overal stof op blijft leggen, kun je uiteindelijk meer schade aanrichten dan je oorspronkelijk deed.

Cameralenzen zijn erg gevoelig en mogen alleen schoongemaakt worden als dat nodig is. De achterste bol, lensdop en filter moeten op dezelfde manier gereinigd worden.

Cole

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *