Zo slaap je in een vliegtuig zonder al te veel moeite

Zo slaap je in een vliegtuig zonder al te veel moeite

We schatten dat ongeveer 3% van de coach-vliegende bevolking goed is in slapen in een vliegtuig. Dat cijfer is 100% verzonnen – maar het is gewoon onmogelijk dat meer dan een minuscule fractie van de passagiers weet hoe ze in een vliegtuig comfortabel kunnen slapen (zonder een kleinigheidje, nietwaar?). Tenzij je eerste klas vliegt, blijft je ervaring op 35.000 voet in de lucht meestal beperkt tot een dicht opeengepakte zitplaats, waarbij elke poging om in te dommelen onderbroken wordt door omringende passagiers die tegen je of je zitplaats opbotsen, luide gesprekken, en huilende kinderen. Wat, alleen of gecombineerd, geen rustgevende dosis schoonheidsslaap oplevert.

Dus ongeacht onze denkbeeldige statistiek, weten we dat uitzoeken hoe je in een vliegtuig kunt slapen (zonder je leven te haten) geen gemakkelijke opgave is. Maar met de zomerse reizen in het vooruitzicht, en vooral op lange vluchten, moet je je uiterste best doen. Dat doen we altijd, en we hebben onderweg een paar creatieve tactieken opgepikt die werken. Scroll door voor zeven vreemde-maar-doeltreffende-manieren om in een vliegtuig te slapen.

Achterover

Eerst en vooral, leun je stoel zo veel mogelijk achterover. (Dit zal de ruggengraat zijn van alle slaaphoudingen – op één na – die volgen.) Dit is tamelijk voor de hand liggend, want je hebt waarschijnlijk ontdekt dat rechtop zitten niet erg bevorderlijk is voor de slaap. Leun achterover (zo ver als je stoel toelaat) om pijn in je onderrug te verlichten. Probeer dan een van de onderstaande suggesties voor extra comfort.

Wig je hoofd

Als je met een ander reist, vraag hem dan zijn stoel net niet zo ver achterover te leunen als de jouwe. Zo ontstaat een kleine opening tussen de twee stoelen waar je je hoofd in kunt wurmen. Zeker, je reisgenoot kan niet helemaal achterover leunen, maar het is beter dan je hoofd op zijn schouder te laten rusten. Reis je alleen? Kies een plaats aan het raam aan “jouw kant”. Als je thuis op je linkerzij slaapt, kies dan een stoel aan de linkerkant van het vliegtuig voor optimaal comfort. (Nog een voordeel van de linkerkant van het vliegtuig? De ramen staan meestal uit het midden – in vergelijking met de rechterkant, waar ze gelijkmatig op één lijn liggen – wat het knus tegen de zijkant van het vliegtuig aankruipen vergemakkelijkt.) Daarbij een goed slaapmasker ook wonderen doen.

Draai je kussen om

We weten niet zeker hoe het U-vormige nekkussen aan populariteit won, want als je het gebruikt zoals het bedoeld is, is het uiterst oncomfortabel. Maar als je het zo omdraait dat de opening aan de achterkant van je nek zit, blijft je nek goed uitgelijnd en krijgt je hoofd steun. Probeer ook de kralen, vulling, of wat er ook in het kussen zit naar één kant te richten (weer naar “jouw kant”), en schuif dan een haarband om het kussen om de vulling op zijn plaats te houden. Dit geeft je een extra kussentje om op te leunen als je hoofd onvermijdelijk naar één kant rolt. We raden je ook aan je kussen te besprenkelen met een verfrissende roomspray of je huid in te smeren met wat ontspannende lavendel lichaamsolie, want je weet maar nooit welke niet-comfortabele geuren je in een vliegtuig tegenkomt.

Weet je niet zeker hoe je in een vliegtuig moet slapen als je stoelgenoot een leeslampje met een volledig spectrum op je oogballen heeft slaan? Vrees niet, je kunt het licht blokkeren en je slaap een kick geven met een luxe zijden oogmasker dat je doet vergeten dat je in een vliegtuig zit.

Pas de hoofdsteun aan

Geen nekkussen? Als je in een vliegtuig zit met verstelbare hoofdsteunen, klap je de flappen gewoon naar binnen om te voorkomen dat je hoofd heen en weer rolt, wat je uiteindelijk wakker schudt. De echte sleutel tot succes bij deze is het veiligstellen van een vliegtuigkussen als je aan boord gaat (vroeg instappen loont). Neem dat kussen (of eventueel een sjaal of trui), vouw het dubbel, en leg het op een van je schouders. Dit functioneert ongeveer zoals het achterwaartse U-vormige kussen, en geeft je hoofd een plaats om comfortabel te rusten.

Kussen je zitvlak

Nu je bovenste helft comfortabel is, concentreer je je op de onderste helft van je lichaam. Een deel van de reden dat slapen terwijl je niet helemaal achterover leunt zo moeilijk is, is dat het druk uitoefent op je ruggengraat – en natuurlijk is er het feit dat vliegtuigstoelen in economy class verre van luxueus zijn. Op een kussen zitten maakt een wereld van verschil (serieus) als je probeert uit te vinden hoe je in een vliegtuig kunt slapen met minder nachtmerries en meer zoete dromen.

Schop je voeten omhoog

Uitzoeken wat je met je voeten moet doen kan lastig zijn. Het is een delicaat evenwicht tussen ze omhoog brengen om je lichaam zo dicht mogelijk bij 180 graden te brengen als menselijk mogelijk is en jezelf voldoende beenruimte geven om je uit te strekken. Uiteindelijk komt het op persoonlijke voorkeur aan. Als je lang bent, houd dan de ruimte onder de stoel voor je vrij. Als beenruimte niet je grootste zorg is, gebruik dan de metalen voetensteun van het vliegtuig (als die er is) of je handbagage. Je handbagage mag echter niet zo groot zijn dat ze alle ruimte inneemt; er moet wat ruimte voor je voeten overblijven, dus plan dienovereenkomstig. Tenslotte, schop je schoenen uit. Zelfs de kleinste gestapelde hakjes kunnen een rustgevende slaap in de weg staan. Net als koude voeten, dus pak ook comfortabele sokken in.

Uitspreiden

Twee woorden: Lekker languit liggen. Dit is het doel dat we in vliegtuigen nastreven. Houd je ogen open voor lege rijen. Als er een vrij is, maak je aanspraak, doe de armleuningen omhoog, strek je uit over alle drie de stoelen, en doe alsof je in de eerste klas zit. Als er alleen een lege middelste zitplaats naast je is, is er nog genoeg om mee te werken. Korte meisjes, je kunt je opkrullen. Je krijgt misschien wat rare blikken van de persoon op de stoel aan het gangpad, maar het zal het waard zijn. Ben je aan de langere kant, til dan beide armleuningen op, en draai je lichaam om zodat je rug tegen de zijkant van het vliegtuig ligt. Leg je kussen, sjaal, sweatshirt, en wat je maar hebt dat als kussen kan dienen achter je rug. Wurm dan je hoofd in de raamopening, en kruis je benen op de open middenstoel voor je. (Ook hier kunnen eigenaardige blikken aan te pas komen.) Met gekruiste benen slapen is misschien niet aantrekkelijk, maar om wat voor reden dan ook is dit een van onze beste tips (uit eerste hand ervaring, natuurlijk) voor hoe je comfortabel op een vliegtuig kunt slapen.

 

Cole

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *